Ingen tegnsprogstolkning til privatfinancierede uddannelser

Via Danske Døves Landsforbund

(Fremhævelserne er mine)

I Danmark er der ikke en eneste sexolog, som kan tegnsprog. Det havde 29-årige Karen Talks og hendes veninde, Heidi Nissen tænkt sig at lave om på, da de sidste år begyndte på en selv-finansieret deltidsuddannelse hos den kendte sexolog, Joan Ørting. Det blev der hurtigt sat en stopper for, fordi det Sociale Tolkeprojekt ikke må bruges til undervisning, som Velfærdsministeriet for nylig har slået fast.
Velfærdsministeriet henviser til Undervisningsministeriet, som melder hus forbi. De vil ikke betale, fordi uddannelsen er privat, og det betyder, at de to døve kvinder ikke kan gøre deres uddannelse færdig:
“Det kom som et chok for os,” fortæller Karen Talks. “Vi lever i et land med ligestilling, men alligevel har vi ikke ret til at vælge den uddannelse, vi ønsker”.
Hos DDL er der stor opmærksomhed på sagen, fordi den kommer lige efter sagen med Bo Hårdell og de fire skuespilleraspiranter, som fik afslag på tolk til deres teateruddannelse på Glad Teater.
“Det er stik imod den hensigt, der er formuleret i FN’s handicapkonvention, som både slår et slag for at anerkende tegnsprog og appellerer til, at handicappede får en uddannelse og på den måde integreres i samfundet,” fastslår landsformand Asger Bergmann.
DDL følger sagerne tæt i den kommende tid.

Uddannelse er vel uddannelse uanset, hvem der betaler for det. Hvorfor skal staten have et de facto monopol på uddannelse til handikappede? Det er vel koster vel ikke mindre for at tolken oversætter sætninger om Hegel end om klitorisstimulans – snarere sværtimod. Det ville i øvrigt være interessant at se, hvordan man beskriver sidstnævne på tegnsprog. 😛

Forfatter: Hans Henrik Juhl

Jeg hedder Hans Henrik Juhl, er 21

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *