Vi er slemme sprogbrugere – igen

Nu er det så vores manglende udtale af ‘r’ som vi skal skydes i skoene;

Jeg mindes altså aldrig at folk har haft problemer med at forstå hvad jeg siger, på trods af at jeg er en af de slemme sprogbrugere som ikke udtaler ‘r’ med mindre det indleder et ord.

Men der kan man bare se. Der er tilsyneladende ikke mange der kan forstå hvad jeg siger, ifølge videnskaben. Og jeg må da ellers formodes at være relativt godt uddannet, specielt når det kommer til emnet sprog?

Edit:

Et andet perspektiv man kunne tage er, at de fonemer som forsvinder, i disse tilfælde ‘r’ fonemet, nok ikke er så betydningsbærende (og dermed vigtige for indholdet af ordet) som resten af fonemerne. Hvorfor så spilde sin og andres tid med at udtale dem? Derfor er der ikke nødvendigvis tale om forfald, men om effektivisering?

At det skaber kommunikationsproblemer generationerne imellem kan da godt være – men i de tilfælde hvor kommunikation er væsentlig skal man nok komme over denne kløft. Som sagt har jeg endnu aldrig oplevet ikke at kunne kommunikere med nogle på baggrund af min generatiolekt!

Det nævnes i artiklen er der folk der bliver stødt af de manglende ‘r’ fonemer. Det kan jeg nu godt undres over, jeg har da aldrig selv været *stødt* af andres udtale. Irriteret, forundret, og moret – javist. Men jeg gad godt vide hvilket ræsonnement der ligger bag en evt fornærmethed som måtte opstå hos folk. Det kan vel kun være idéen om at det danske sprog tilhører de ældre, og at de unge der nådigst låner det, sjusker med formen.

Og dén idé kan jeg ikke erklære mig enig i. Sproget tilhører ALLE brugere, det være sig ung eller gammel. Desuden vil en eventuel kamp om retten til at præge sproget altid vindes af de unge. På teknisk knock-out, om man så må sige, da de holder sig oprejst længst.

Forfatter: Carsten Boll

-Om mig: Studerer lingvistik p

3 meninger om “Vi er slemme sprogbrugere – igen”

  1. “På teknisk knock-out, om man så må sige, da de holder sig oprejst længst.” Touché! Haha! Åh… De sprogrøgtere, de sprogrøgtere… Tænk hvis vi (lingvister) ikke skulle bruge så meget tid på at forklare at sproget ikke er i forfald, men kunne bruge den tid på f.eks. forskning eller – I don’t know – overtage verdensherredømmet.

    Hvis jeg kunne, så ville jeg ignorere sådanne artikler fuldstændig, men det kan jeg jo ikke! Det er jo for dumt. Der er tonsvis af eksempler på lignende udviklinger alene indenfor Dansk og vi kommunikerer stadig, sgu!

    Kommunikationsbesvær med ældre kan skyldes meget andet end manglende R’er. Er der nogen undersøgelse som understøtter påstanden om, at det er de manglende R’er, der bærer skylden i sig selv? Nej vel..? I’d like to see them try…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *