Grammatisk Køn

Er der nogle der har et tip om hvor man kan finde en udførlig beskrivelse af de kriterier der er for hvilke subtantiver der har hvilket køn på dansk? Jeg mener ikke blot de generelle tendenser som Dansk Sprognævn har på deres hjemmeside;


Fælleskøn (en):

Ca. 75 % af alle danske substantiver (navneord) er fælleskøn. De omfatter bl.a.:

 1. Ord der betegner dyr og mennesker, fx en dreng, en far, en lærer, en kone, en udlænding, en tysker, en hund, en kat, en ko, en laks, en hest, en mus osv. Undtagelser er fx et barn, et menneske, et postbud, et dyr, et egern, et svin.
 2. Ord der betegner planter, træer og frugter, fx en birk, en blomst, en bøg, en nød, en pære, en banan, en eg, en rose, en tulipan osv. Undtagelser er fx et bær, et frø, et løg, et træ, et æble.
 3. Ord der betegner vandløb, fx en å, en flod, en strøm, en bæk osv.
 4. Ord der ender på -else, fx en bevægelse, en forsinkelse, en overraskelse, en skuffelse, en tilladelse osv. Undtagelser er fx et spøgelse, et værelse.
 5. Ord der ender på -ance, -ant, -dom, -ence, -er, -hed, -ing, -isme, -sion, -ør, fx en ambulance, en chance, en debutant, en variant, en ejendom, en sygdom, en kompetence, en konference, en bager, en hastighed, en lejlighed, en parkering, en stilling, fascismen, kommunismen, en diskussion, en direktør, en frisør osv.


Intetkøn (et):

 1. Ord der betegner stoffer eller masser, fx brødet, glasset, guldet, jernet, kødet, papiret, sølvet, vandet osv. Undtagelser er fx jorden, luften, regnen.
 2. Ord der betegner områder og steder, fx et amt, et distrikt, et kontinent, et land, et sogn, et torv osv. Undtagelser er fx en by, en gård, en ø.
 3. Ord der ender på -dømme, -ri, -ed, -um, fx et herredømme, et omdømme, et bageri, et batteri, et hoved, et marked, et gymnasium, et museum osv.

De er såmænd gode nok, men de giver ikke just nogle anvisninger for hvad man gør på dansk med de ord som ikke falder ind under disse kategorier af navneord. Hvad, fx, er grundet til at ‘bog’ er fælleskøn? Er der fonologisk kriterier? Er det overhovedet blevet kigget på? Så vidt jeg kan se siger de fleste grammatikker og kilder at dansk grammatisk køn er arbitrært, og uden underliggende regelsæt – men det siger man jo også om fransk og tysk, hvilket er noget vrøvl..
Anyone?

Forfatter: Carsten Boll

-Om mig: Studerer lingvistik p

2 meninger om “Grammatisk Køn”

 1. Hmm. en fornemmelse siger mig, at de ord, der på oldnordisk var han- eller hunkøn er blevet til fælleskøn, mens de andre er blevet til intetkøn; men det kan jo ikke forklare alle de nye ord, så der må jeg også melde pas.
  Og det er ikke noget, som jeg har undersøgt.

 2. Ja, fælleskøn er han- og hunkøn slået sammen, og svarer meget godt til situationen på mange andre sprog med fælles- og intetkøn, såsom de nordiske sprog, og hollandsk. Man må antage at kollapset er relativt ens på de germanske sprog, men dermed kan man ikke antage at funktionerne og de “nye” regler for hvilket køn et ord tager er ens på de forskellige sprog – selvom de nok er meget ens på de nordiske sprog, som jo til en hvis grad må siges at være så tæt beslægtede at deres status som forskellige sprog er en politisk beslutning.

  Jeg har på fornemmelsen at der er to systemer inde over dansk – et levende/ikke-levende system, som er dominerende på rigsdansk og de fleste andre danske dialekter, og et abstrakt/konkret system som er dominerende på de vest-danske dialekter. Men det er ikke noget jeg har kigget empirisk på endnu..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *