Retslingvistik!

Som nogle af jer nok har set, er der en del debat omkring en betjent som enten har sagt ‘perle’ eller ‘perker’ til en demonstrant. Politiken skriver nu at ‘lydeksperten’ Eddy Bøgh Brixen kan afgøre at der bliver sagt ‘perk’, ud fra en simpel spektogramanalyse.

Jeg har ikke set det pågældene spektrogram, men jeg har ingen grund til at tvivle på Bøgh Brixen – og derudover er det, vil jeg sige, næsten umuligt at tage fejl af en k-lyd og en l-lyd, hvis man bare har det mindste kendskab til spektrogramanalyse. Det må man jo formode at Bøgh Brixen har.

Men der er vist gået politik i sagen, så nu må vi se hvad Statsadvokaten siger.

EDIT: Det skal naturligvis siges at optagelserne er meget støjfyldte, og at jeg som sagt ikke har set spektrogrammet. Det ville være interessant at se det spektrogram som Bøgh Brixen har analyseret, med støjen sorteret fra. Selv hører jeg ‘perle’, men jeg har arbejdet nok med transkription og lytteforståelse til at jeg faktisk stoler mere på optagelser og spektrografiske overgange end på mine egne ører – specielt når man allerede er “farvet” af debatten.

Hvis nu man kunen få betjenten til at indtale ‘perle’ og ‘perker’, så kunne man se hans personlige spektrografiske aftryk, og måske have en endnu bedre mulighed for at gennemskue hvad der bliver sagt.

Forfatter: Carsten Boll

-Om mig: Studerer lingvistik p

2 meninger om “Retslingvistik!”

  1. ‘Perker’ er nok at betegne som et raceladet derogativ. Måske en blanding mellem ‘perser’ og ‘tyrker’? Det er også, er mit indtryk, mere og mere et standardudtryk blandt unge for folk af blandet, eller ikke-dansk, etnisk baggrund. I de tilfælde afhænger det meget af de individuellt speech communities om det er derogativt eller ej. Normalt, og i offentlig bevidsthed, er det dog derogativt.

    ‘Perle’ er ikke et normalt udtryk, men det danske politi påstår at det er et ord som de bruger af og til når de tiltaler anholdte. Oprindeligt er det vel et kompliment – en perle er jo en smuk og dyrebar ting – men her er det vist ikke anvendt i helt den mening. Eller, det vil sige at det nok er i brug præcis fordi at så kan ingen i hvert fald sige at politiet siger grimme ting til borgerne. Letter misforstået at det kan opfattes sådan, når nu situationen tydeligvis ikke er een hvor man normalt giver komplimenter..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *