Bandeord på TV3

Jeg sad lige og stenede lidt på sofaen, og så en reklame for Paradise Hotel. Det ser ud til at de nu ‘bipper’ bandeord, fuldstændigt som på amerikansk tv. Er det bare blind efterligning af en amerikansk fremgangsmåde, eller er det et udtryk for hvad Jørgen Leth nok ville kalde den danske nypuritanisme? Og er det så ikke interessant at netop et så tåbeligt og sexfikseret program som Paradise Hotel mener at vi tager skade af at høre et ‘fuck’ engang imellem?

Nogle meninger eller strøtanker om det derude?

Forfatter: Carsten Boll

-Om mig: Studerer lingvistik p

7 meninger om “Bandeord på TV3”

 1. Nu har jeg ikke TV3 (hah!), men mit umiddelbare bud er, at stationen forsøger at lege amerikansk tv. Jeg kunne godt forestille mig, at TV3 gjorde det bevidst for at “brande” (æv – hader det ord) sig og ikke, fordi de britiske myndigheder kræver det.

 2. Min kæreste rapporterer at de også engang havde et talkshow, tror det var med Synnøve Søe, som hele tiden ‘var tilbage om et øjeblik’, ala amerikanske shows med reklameafbrydelser – sjovt nok var der dog ikke reklameafbrydelser. Gad vide om de har hørt om form vs funktion. Og gad vide om de ikke har valgt form over funktion 😉

 3. Jeg tror det er et spørgsmål at programmets segment forventer den slags af et program, som slår sig op på at være grænseoverskridende.

  Lidt i stil med at et hip-hop-album for år tilbage absolut skulle have et parental guidance-klistermærke for at være værd at lytte til…

 4. “den danske nypuritanisme”

  Hvor er den henne? Som bruger af Søndagsavisens e-post-tjeneste må man således vænne sig til forsider som “Lær din kæreste at give dig et godt blowjob” og “Bliver du liderlig nok?” – hvilket jeg synes er lidt malplaceret på en side, der henvender sig til alle befolkningsgrupper fra børn og unge til bedstemødre.

  I øvrigt: Hvad er formålet med at “bippe” et ord, folk alligevel sagtens kan tænke sig til? Vi ved jo udmærket, hvad der bliver sagt.

 5. PS. Kunne vi ikke blive enige om at indføre dagbøger for brug af ordene “brande” og “branding”?

  Nu ved jeg rigtignok godt, at Carsten Boll og de andre på Lingoland principielt er modstandere af “purisme” og lignende sprogrøgtsfænomener, men alt må være med måde, og det gavner aldrig at få til yderligheder! 🙂

 6. Ja, jeg er jo ikke sociolog eller antropolog, så jeg skal ikke gøre mig klog på om den danske nypuritanisme findes eller ikke findes. Men hvis der er en ‘moralsk’ baggrund for at ‘bippe’ bandeord, så kunne man vel sige at det blandt andet er der den giver sig udtryk. Men jeg er enig med dig i at der tales og skrives enormt meget om sex. Måske tidsånden er et skizofrent forhold til moral – nogle steder er der grænser og holdes strengt regnskab, andre steder er der frit valg på alle hylder, og nogle steder føres der dobbelt bogholderi?

  Formålet med at bippe ord vel at skjule hvad der blive sagt. Hvis der er nogle der i den grad bytter rundt på form og funktion, så er det vel dem der går ind for censur af bandeord. Men det er måske bare mig der synes det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *